Juicy Detox draagt bij aan zero waste lifestyle
Lokale oplossing tegen voedselverspilling
Juicy Detox respecteert ons milieu, de planten en dieren op aarde en alles wat daarop leeft. Na het juicen houden we waardevol bio-afval over. Vanwege het zero-waste principe doneren we de pulp, afkomstig van de geperste biologische groenten en fruit aan de varkentjes op het nabij gelegen landje.
Judith en haar vader zijn eigenaren van het nabijgelegen landje en bedanken Juicy Detox.
“Op ons natuurlandje aan de Oudtburghweg wonen de vier vrolijke varkenszusjes Otje, Lummy, Ronja en Marie. Het zijn bosvarkens van het oude Engelse Tamworth ras, gekenmerkt door een mooie roodkleurige vacht, lange poten en een bijzonder vriendelijk karakter. Door hun nauwe verwantschap aan het Europese wilde zwijn zijn ze robuust en sterk en goed in staat om het jaar rond buiten te leven.
De varkens helpen ons om verdere verruiging van het landje tegen te gaan. Met sterk woekerende plantensoorten die zich maar moeilijk op natuurlijke wijze laten beteugelen (wilde braam, reuzenberenklauw, Japanse duizendknoop), weten zij wel raad. Met wortel en al worden de planten uitgegraven en verorberd.
Waar de grond is ‘opgeschoond’, planten we hier en daar inheemse bomen en struiken aan. Ook zaaien we akkerbloemen om de bijen, insecten en vogels wat extra’s te bieden. Daarnaast maken we van de verzamelde mest een klein akkertje waarop pompoenen groeien, speciaal voor de varkens.
Een varken is een omnivoor. Naast grassen en planten eten zij kleine bodemdiertjes, regenwormen en zo nu en dan met smaak een kikker, muis of mol. Omdat de varkens bij ons in de wintermaanden zelf onvoldoende voedsel bij elkaar kunnen scharrelen, voeren wij ze in deze periode bij. Hierbij proberen we gebruik te maken van ‘restanten’ als valfruit uit een boomgaard, onverkoopbaar geworden producten van de bakker en groenteboer en kliekjes uit eigen keuken.
We zijn dan ook erg blij met het aanbod van Geke van Juicy Detox om de pulp van haar geperste biologische groenten en fruit aan de varkens te doneren. Dit is een waardevolle aanvulling op hun dieet.
De varkens slobberen er zalig van! Geke, bedankt!”